Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Καλώδια διασύνδεσης Ενισχυτή - Ηχείων


Τα ηχεία δυνατόν να έχουν XLR , TRS ή RCA κυψέλες εισόδου .
·         Οι είσοδοι  XLR και  TRS  είναι balanced ενώ
·         οι είσοδοι  RCA unbalanced.
Ο ενισχυτής ( η κονσόλα σου) δυνατόν να έχει εξόδους :
·         TS unbalanced για στάθμες nominal +4dbu (Για ηχεία αλλά και για οδήγηση των εισόδων ενισχυτών monitors)
·         XLR  balanced για στάθμες  μεγαλύτερες από +4dbu
Ποιότητα καλωδίου διασύνδεσης ενισχυτή – ηχείου

Η ποιότητα του καλωδίου σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα του ήχου. Η ποιότητα εξαρτάται από το AWG που αναφέρεται στην διατομή του χάλκινου σύρματος στο καλώδιο. Όσο μικρότερος ο αριθμός AWG τόσο μεγαλύτερη η διατομή.
Γενικά μιλώντας για τα ηχεία χρησιμοποιείται καλώδιο 12 – 16 AWG με το 16 AWG για μήκη μικρότερα των 15 μέτρων. Αλλά για σιγουριά χρησιμοποιείτε λίγο μεγαλύτερης διατομής.
Όμως η διατομή δεν είναι το μοναδικό που επηρεάζει την ποιότητα. Ο καθαρός χαλκός δίνει μεγαλύτερη ποιότητα από τον αναμεμιγμένο με άλλα μέταλλα. Αυτή η ανάμιξη κάνει το καλώδιο φθηνότερο όμως επηρεάζει την αγωγιμότητα του. Μικρότερη αγωγιμότητα σημαίνει μεγαλύτερη αντίσταση – άρα μεγαλύτερη πτώση τάσεως επί του καλωδίου άρα μικρότερη τάση στο ηχείο άρα αυτό ακούγεται λιγότερο δυνατά.


Η ανωτέρω εταιρεία κατασκευής καλωδίων για συνδέσεις ενισχυτών – ηχείων διαφημίζει το 4-κλωνο καλώδιο 4S8 σαν το κατάλληλο για bi-wiring σε συνθέσεις bi-amping.
Βλέπουμε ότι μέχρι τα 10 μέτρα το insertion loss (εξασθένηση) είναι περίπου μηδέν (αλλά ακόμα και το καλύτερο της να εγκαταστήσετε –το 4S11 - που το συστήνει για sub-woofers για μεγάλες διαδρομές η βελτίωση θα είναι αμελητέα).

Το insertion loss σε ένα καλώδιο εξαρτάται από τη διατομή του. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός AWG τόσο μικρότερο το insertion loss. Πχ το 24 AWG έχει μικρότερο insertion loss από το 26 AWG.

Επίσης το χάλκινο πολύτριχο (stranded) έχει από 20 – 30% περισσότερο insertion loss από το χάλκινο μονόκλωνο (solid).
Παράγοντες που καθορίζουν τη σωστή λειτουργία του ηχείου

Ένας κύριος συντελεστής που καθορίζει τη σωστή λειτουργία του μεγαφώνου είναι η αντίσταση που συμπεριλαμβάνεται στο κύκλωμα του μεγαφώνου που είναι:


  • Το καλώδιο μεταξύ των ακροδεκτών ενισχυτή – μεγαφώνου
  • Η σύνθετη αντίσταση του ενισχυτή
  • Η αντίσταση του μεγαφώνου

     Η αντίσταση που παρουσιάζουν κατά την επαφή τα plug & jack connectors  (αν είναι καθαρά-χωρίς οξείδωση , αν είναι από διαφορετικά μέταλλα επηρεάζονται ευκολότερα από οξείδωση, αν το ελατήριο ασκεί τη σωστή πίεση, ) και η αντίσταση του audio ενισχυτή θεωρούνται –υπό κανονικές συνθήκες- πολύ μικρές. 
    Σημείωση: Σήμερα πολλές εταιρείες πωλούν έτοιμα καλώδια συνδέοντας τους  αγωγούς του καλωδίου με τα plugs ή jacks  με τη νέα μέθοδο συγκόλλησης (ultrasonic welded method - δείτε ΕΔΩ :) αντί με τη μέχρι τώρα γνωστή με το κολλητήρι και καλάϊ (μόλυβδος-κασσίτερος...) (soldered method). 


     Επομένως οι συντελεστές που απομένουν είναι η σύνθετη αντίσταση του μεγαφώνου και η αντίσταση του καλωδίου διασύνδεσης.

    Σύνθετη αντίσταση του μεγαφώνου

    Η καμπύλη impedance της ανωτέρω καμπύλης είναι ενός μικρού συστήματος (2-way)  μεγαφώνων (woofer + tweeter) στα 4 Ohm.

     Όπως αναλύσαμε ΕΔΩ η αντίσταση αυτή μεταβάλλεται με τη συχνότητα. Έτσι στην περιοχή των 20Hz είναι η χαμηλότερη 4,7 ohms , στους 300Hz είναι 4 ohms και στους 11kHz είναι 5,9 ohms. Η μέγιστη είναι 20 ohms στους 125Hz και 28 ohms στους 2500Hz.

    Αντίσταση Καλωδίου σύνδεσης ενισχυτή - ηχείου


    Τι όμως θα συμβεί αν η αντίσταση καλωδίου σύνδεσης ενισχυτή – ηχείου είναι πολύ υψηλή ;

    Το οφθαλμοφανές είναι ότι έχουμε απώλεια ισχύος (πτώση τάσεως  επί του καλωδίου) με αποτέλεσμα το ηχείο να παίζει λιγότερο δυνατά (αυτό όμως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αφού μπορεί να αντισταθμιστεί από το volume του ενισχυτή). Το πιο σπουδαίο είναι τότε ότι – αφού αυτή η υψηλή η αντίσταση του καλωδίου είναι εν σειρά με το ηχείο- ο ενισχυτής συμπεριφέρεται σαν πηγή ρεύματος που σημαίνει ότι η Απόκριση Συχνότητας (δείτε και το άρθρο ΕΔΩ: ) θα τείνει να ακολουθεί τις μεταβολές της σύνθετης αντίστασης του ηχείου.


    Φυσικά , διαφορετικά ηχεία θα έχουν διαφορετική καμπύλη impedance ανάλογα με το σχεδιασμό του crossover και από το αν το ηχείο είναι σύστημα : single wide-range driver, 2-way, 3-way, 4-way.

    Δείτε και τα σχετικά άρθρα:
    Καλώδια για audio – Γενικά :  ΕΔΩ :
    Καλώδια Balanced - Unbalanced Stereo -Mono : ΕΔΩ :
    Επιχρυσωμένα connectors ΕΔΩ :
    SpeakON καλώδια : ΕΔΩ :
    Καλώδια OFC : ΕΔΩ :

    Καλώδια Data Transmission ΕΔΩ :

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου