Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Πικάπ και είδη από Βινύλια

Δείτε και τα σχετικά άρθρα με τίτλους:

Συνδεσμολογία Κοινού Πικάπ : ΕΔΩ :
Πικάπ USB : ΕΔΩ :
Κονσόλα και με PHONO IN: ΕΔΩ :


Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στατικού ηλεκτρισμού (σωματίδια που κατά την αναπαραγωγή ακούγονται σαν κλικ....):
1.       Τοποθετήστε κάτω από το πικάπ ένα Antistatic mat και γειώστε το.
2.       Αγοράστε έναν εφυγραντήρα
3.       Τοποθετήστε δυο τρία κομματάκια ταινίας διπλής συγκόλλησης και κολλήστε το πλατώ με το με το mat
4.       καθαρίστε τα vinyls με micro fiber cloth εφυγραμένο με απεσταγμένο νερό
5.       Αντικαταστήστε το υφιστάμενο mat με Carbon Fiber Turntable Mat
6.       Καθαριστικά ……ακριβά και αμφιλεγόμενα


Τα 2 κανάλια στο πικάπ. Δείτε και ΕΔΩ:

Πικάπ Λέϊζερ (Laser Turntable)

"Uncompressed, Non-Digitized, Pure Analog Audio & No Physical Contact"


Πλεονεκτήματα:
 • ·         Για την αρχειοθέτηση και την αποκατάσταση ηχογραφήσεων αντί για καθημερινή  χρήση σαν πικάπ .
 • ·         Παίζει την αρχική ακουστική πληροφορία την γραμμένη σ το αυλάκι του δίσκου χωρίς ψηφιοποίηση .
 • ·         Το λέιζερ διαβάζει το ηχητικό σήμα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι η  βελόνα , καθιστώντας τον ήχο λέιζερ σχεδόν παρόμοιο με την αρχική μουσική
 • ·         Για να παιχτούν σπάνιοι ή μισο-κατεστραμμένοι δίσκοι  και άρα για να μπορείτε να καταγράψετε τον ήχο σε άλλο μέσο (computer….). Δείτε ΕΔΩ:
 • ·         Όχι βελόνα , όχι φθορά . Με το οπτικό σύστημα pickup δεν απαιτεί επαφή . Παίξτε ένα δίσκο χιλιάδες φορές χωρίς καμία ζημιά
 •  ·         Περιστασιακά , υπήρξαν στο βινύλιο ζημιές λόγω φθοράς από μια πολύ μεγάλη βελόνα . Σε αυτήν την περίπτωση , μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέση λέιζερ προς τα επάνω ή προς τα κάτω , χρησιμοποιώντας ένα κουμπί ώστε να απολαμβάνετε καλύτερη ποιότητα ήχου ( αυτό ονομάζεται το σύστημα VSO ) .
 • ·         Οι λέιζερ ακτίνες πρέπει να αντανακλώνται από αδιαφανή επιφάνεια , για να διαβαστούν. Αν ο δίσκος είναι διαφανής ή έγχρωμος ή ημιδιαφανής , δεν θα αντανακλά το φως στους αισθητήρες 
 • .·         Η περιοχή πρόσπτωσης της δέσμης λέιζερ επί του αυλακιού είναι μόνο το ¼  της περιοχή επαφής του με την καλύτερη stereo βελόνα και είκοσι έξι φορές μικρότερη από ένα mono βελόνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δέσμη laser διαβάζει τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης της βρωμιάς και της σκόνης , εκτός από το σήμα ήχου - στο αυλάκι , έτσι ώστε ο δίσκος βινυλίου πρέπει να είναι απολύτως καθαρός και απαλλαγμένος από ακαθαρσίες.

Μειονεκτήματα:
 • ·         Θα πρέπει να καθαρίζετε το δίσκο κάθε φορά παίζει , αλλιώς ακόμα και μικροσκοπική σκόνη παράγει ‘γδαρσίματα’. Δηλαδή δίσκος που παίζει με σχεδόν καθόλου θόρυβο με τη βελόνα χωρίς καθαρισμό ,στο laser θα ακούγεται με ‘γδαρσίματα’.
 • ·         Μεγάλο κόστοςΔείτε εδώ : εκατοντάδες τέτοιες διαφορετικές κατηγορίες vinyl.

Θόρυβος στα πικάπς .
Η κύρια αιτία των προβλημάτων στον ήχο στο βινύλιο είναι το μη σωστό set up
 • ·       της βελόνας -  η βελόνα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μια συγκεκριμένη γωνία ως προς το βινύλιο .Πιθανόν να έχει φθαρεί , να έχει κολλήσει βρωμιά, να μην είναι στη σωστή γωνία (πχ να μην έχει σωστά βυσματωθεί η κεφαλή

αλλά και οι λοιπές ρυθμίσεις :
 • ·         του βραχίονα - μη σωστό ‘’κλείδωμα’’ της κεφαλής στο βραχίονα (κάντε μια μικρή περιστροφή αριστερά / δεξιά της κεφαλής ξεσφίγγοντας λίγο το λεγόμενο lock ring (το δακτυλίδι που τη συγκρατεί) μέχρι να είναι ακριβώς κάθετη και ξανασφίξε το δακτυλίδι. Κάντε το κάνα δυο φορές μέχρι να πετύχετε καθαρό ήχο.
 • ·         Πιθανόν να είναι αρύθμιστο το πίσω counterweight που δίνει την επιθυμητή πίεση στη βελόνα….Ρυθμίστε σωστά το βάρος του βραχίονα (με το counterweight & Anti-skate – δείτε το στη φωτογραφία και στο video ΕΔΩ :) ανάλογα με το τι κεφαλή έχετε.
 • ·         Πιθανόν είναι και το tone arm height , να μη έχει το σωστό setup (ρυθμίζεται  ανάλογα της κεφαλής )


Αν ο θόρυβος είναι είδος βόμβου τότε ίσως κάποια χαλαρή σύνδεση καλωδίου με βύσμα ή και βλάβη του ενσωματωμένου προενισχυτή (το στάδιο RIAA και ADC).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου