Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Το ίδιο μικρόφωνο για όλα τα όργανα

Το κάθε είδος μικροφώνου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: Ευαισθησίας, ,παραμόρφωσης, απόκρισης, πολικού διαγράμματος …..
Για επαγγελματικούς σκοπούς:
Το ίδιο μικρόφωνο  για έγχορδα , πνευστά , κρουστά…με πλήρεις πληροφορίες σωστής τοποθέτησης σε κάθε διαφορετικό είδος οργάνου. Δείτε και   ΕΔΩ: 
Με λίγα λόγια η τοποθέτηση του mic επί του οργάνου θα απαιτήσει μέχρι να βρείτε τη σωστή θέση για ισορροπημένο ήχο (από την καμπάνα και  πλήκτρα ή οπές του οργάνου) πολλούς πειραματισμούς που θα έχουν σχέση με την απόσταση αλλά και τη γωνία ως προς το όργανο

Πχ τα πυκνωτικά  ‘’4099’’ με τροφοδοσία phantom 48V ,(υψηλού κόστους – δείτε εδώ)   έχουν ένα σούπερ καρδιοειδές πολικό διάγραμμα που επιτρέπει το μικρόφωνο να επικεντρωθεί στο όργανο και να διατηρηθεί καλή απομόνωση από τις άλλες πηγές ήχου στο πάλκο. 
Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο ανάδρασης (feedback)  σημαντικά , διατηρώντας παράλληλα τον ήχο του οργάνου αχρωμάτιστο . Όμως, λόγω της υψηλής κατευθυντικότητας των θα πρέπει να πειραματιστούμε για να βρεθεί η σωστή τοποθέτηση του μικροφώνου επί του αντίστοιχου οργάνου.

Βέβαια η θέση θα είναι πάντα ένας συμβιβασμός προσπαθώντας  να συλλαμβάνουμε τους ήχους από το σύνολο του οργάνου (καμπάνα , οπές) εντός στενής ζώνης  σύλληψης (narrow pick up pattern) .

Πχ τοποθέτηση  σε σοπράνο σαξόφωνο :
Για απαλό ήχο  , τοποθετήστε το όσο πιο μακριά από την καμπάνα. Τοποθετήστε το μπροστά από την καμπάνα για σκληρότερο ήχο.
Πχ τοποθέτηση  σε alto/tenor/baritone σαξόφωνο :
Για ισορροπημένο ήχο δεν τοποθετούμε  το μικρόφωνο μπροστά στην καμπάνα , αλλά σε γωνία μεταξύ καμπάνας και πλήκτρων . Έτσι θα παράγεται ένα ωραίο μείγμα από τα δύο συστατικά ήχου (καμπάνας – οπών ) του σαξόφωνου .
Ομοίως εργαζόμαστε και για όλα τα υπόλοιπα όργανα όπως δείχνονται στις φωτογραφίες:Δείτε τα άρθρα μου :
    Μικρόφωνα για κλαρίνο, ζουρνά  ,φλογέρα.. ΕΔΩ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου