Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Διαφορά Inverter (Μετατροπέα) από UPS



Inverter για ηλεκτρονικό σχέδιο δείτε ΕΔΩ: ) . Τιμές πχ ΕΔΩ :

Ένα πολύ καλό video για την κατανόηση των inverters:ΕΔΩ
  • Πειραματιζόμενοι με UPS/Inverters (στα οποία κάνατε την τροποποίηση για εξωτερικές μπαταρίες), θα δείτε ότι ίσως αντιμετωπίσετε πρόβλημα της φόρτισης των εξτρά μπαταριών καθώς το ηλεκτρονικό τους κύκλωμα θα αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε τόσο μεγάλη χωρητικότητα συνδεδεμένη επάνω του.(ειδικά στα Ups το κύκλωμα φόρτισης μετά από λίγα λεπτά ίσως υπερθερμανθεί και ίσως καταστραφεί
  • Αυτό που διαφέρει  στα inverters ,σε σχέση με τα UPS ,είναι ότι η κατασκευή τους είναι τέτοια που τα επιτρέπει  να εργάζονται  συνεχώς με μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβλήματος των(στα περισσότερα Inverters , μέρος του εξωτερικού περιβλήματος  παίζει και τον ρόλο της ψήκτρας). 
  • Αν διαθέτετε τα χρήματα επιλέξτε απ' την αρχή ένα inverter καθαρού ημιτόνου (Pure sine wave) . Όμως η τιμή του είναι πολύ μεγαλύτερη του Inverter τροποποιημένου ημιτόνου .
  • Μια καλύτερη λύση είναι ο Inverter που έχει ενσωματωμένη και την λειτουργία UPS. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι : Μετατροπέας τάσης DC-AC ημιτονικής εξόδου 1500W με είσοδο  12 , 24 ή 48 V ανάλογα με το μοντέλο. Δείτε εδώ: Όταν η AC της ΔΕΗ είναι στα όρια της ο μετατροπέας παρέχει αυτή άμεσα bypass . Από τη στιγμή που ανιχνεύει πτώση ή διακοπή AC ΔΕΗ τότε παρέχει AC αυτόματα από την μπαταρία σε 6~10 millisecond.
  • Pure sine wave

  • Οι μπαταρίες σαν πρώτη επιλογή μπορεί να είναι μπαταρίες αυτοκινήτου , (Γενικά οι μπαταρίες αυτοκινήτου  δίνουν ισχυρό ρεύμα εκκίνησης για λίγα δευτερόλεπτα και γενικά δεν πρέπει να ''πέφτουν'' κάτω από το 50% - 60%  της χωρητικότητας γιατί τότε μειώνονται δραστικά  οι ''κύκλοι'' φόρτισης που παίρνουμε από τις μπαταρίες αυτές, με αποτέλεσμα τότε  να πέφτει η απόδοσή τους.) με προοπτική κάποια στιγμή να αντικατασταθούν σταδιακά με μπαταρίες deep cycle batteries που είναι πολύ καλή λύση, - είναι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στην ιστιοπλοϊα και  ναυσιπλοϊα , δυστυχώς είναι ακριβές.


Για τα :
True Sine Wave Output- Ημιτονική μορφή ή
modified sine wave Output ή (square wave)- Τροποποιημένο ημιτονικό
Δείτε το άρθρο: UPS (Uninterruptible Power Supply ) :

Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50160, το οποίο έχει εκδοθεί και στη χώρα μας ως Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 50160/25.05.2000 καθορίζει ορισμένα όρια μέσα στα οποία είναι αποδεκτή η ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον κάθε καταναλωτή. Τα όρια που τίθενται από το πρότυπο αυτό είναι περιληπτικά τα παρακάτω: Όρια διακύμανσης της τάσης τροφοδότησης Για τη χαμηλή τάση, οι μετρούμενες τιμές πρέπει να βρίσκονται μεταξύ των ορίων 230 ± 10% (δηλαδή 207 V έως 253 V). Στη μέση τάση, τα όρια διακύμανσης είναι 20kV ± 10% (Όταν βέβαια η μέση τάση είναι 15kV τότε τα όρια είναι 15kV ± 10%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου