Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Σύγκριση ‘’μαγικού’’ με ‘’μαύρο’’ καλώδιο τροφοδοσίας


Το παρών θέμα αποτελεί συνέχεια του θέματος  ‘’Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ’’.

Ας συγκρίνουμε τα βασικά specs του καλωδίου τροφοδοσίας - την ειδική αντίσταση ‘’ρ’’ , τη χωρητικότητα(C) και την επαγωγή(L) , τα οποία θεωρώ αμελητέα για τους 50 Hz και κανονικά δεν αξίζαν καν τον κόπο της όποιας περαιτέρω ανάλυσης: Ενώ , όπως πολλάκις έχω αναφερθεί παίζουν ρόλο σε άλλες εφαρμογές.
 Όμως ας τα υπολογίσουμε: Ρίξτε απλώς μια ματιά:
Σύγκριση χαρακτηριστικών ‘’μαγικού’’ με ‘’μαύρο’’
Υπολογισμός ‘’ρ’’ σ’ ένα κοινό καλώδιο:

Υπολογισμός ‘’ρ’’  σ’ ένα ακριβό καλώδιο της εταιρείας πχ εδώ

Κάνοντας τους υπολογισμούς έχουμε :
R=2,23mΩ (milliohm)/ft
1ft (foot) = 0,304 m
1m =3,28  ft
2,23mΩ /ft =0,00223  Ω/ft
0,00223  Ω/ft X 3,28 = 0,0068 Ω/m
0,0068 Ω/m Χ2 = 0.0136 Ω/2m
Φυσικά τιμή τέτοιας μικρής αντίστασης δεν μετριέται με Ωμόμετρο ακόμα και ψηφιακό . Απαιτείται ειδικό όργανο, όπως αυτό πχ, που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ για την εύρεση βλάβης καλωδίου (γέφυρας Wheatstone)
 Κάνοντας τη σύγκριση των 2 καλωδίων έχουμε:
0.0232/0.0136 =1,7 φορές μικρότερη είναι η αντίσταση ,στα 2 μέτρα, του ‘’μαγικού καλωδίου, σε σχέση με το ‘’μαύρο’’ καλώδιο.
Ακόμα και το πιο πανάκριβο (δυστυχώς δεν βρήκα να δίνουν τιμές στα χαρακτηριστικά τους) να είχε μικρότερη αντίσταση κατά 10 δες φορές πάλι θα ήταν χωρίς ουσία
Όμως μιλάμε για 50 Hz ή με απλά λόγια , σταγόνα στον ωκεανό ή όπως είπαν μερικά μέλη σταγόνα λεμονιού σε πισίνα και να αναμένουμε ότι αυξήθηκε η οξύτητα της ή όπως συνηθίζω να λέω εγώ ‘’αν φας τραχανά με χρυσά κουτάλια θα αλλάξει η γεύση σε γιουβαρλάκια ??’’.
Η Χωρητική αντίσταση
Οπουδήποτε υπάρχουν 2 αγωγοί που διαρρέονται από ρεύμα που βρίσκονται κοντά ,αν και είναι μονωμένοι μεταξύ τους, δημιουργούν χωρητική αντίσταση


Η επαγωγική αντίσταση
Κάθε αγωγός ακόμα και πολύ μικρός σε μήκος έχει κάποια επαγωγή και άρα όταν διαρρέεται από ρεύμα φτιάχνει μαγνητικό πεδίο. Βέβαια για τα σήματα audio, πόσο μάλλον για καλώδια τροφοδοσίας 50Hz , η επαγωγική αντίσταση δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για κανονικά (μικρά) μήκη καλωδίων (αμελητέα).
Έτσι λοιπόν οποιοδήποτε μήκος καλωδίου, ενεργεί και σαν πηνίο και σαν πυκνωτής.
Είναι λοιπόν προφανές ότι θέλουμε το καλώδιο μας να έχει όσο το δυνατόν τη μικρότερη ωμική αντίσταση ώστε η απώλεια του πλάτους του σήματος να είναι η ελαχίστη και όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη Zc και την μικρότερη ΖL για να εμποδίζεται απώλεια στις υψηλές συχνότητες. (Αυτό ισχύει για τα καλώδια διασύνδεσης και ειδικά για συχνότητες RF και αυτό το επιτυγχάνουμε επιλέγοντας καλώδια που χρησιμοποιούν καλή μόνωση μεταξύ των αγωγών και φυσικά εμείς να χρησιμοποιούμε το απαραίτητο μήκος καλωδίου αλλά και κυρίως με σωστά φτιαγμένα plugs & jacks  ).


Τυχόν λαθάκια στους υπολογισμούς (απαιτήθηκαν πολλές μετατροπές μονάδων)αν και τους διπλοέλεγξα ‘’συγχωρούνται’’ , εκτός αν ‘’βγάζουν μάτι’’ και θα διορθωθούν.
Το ότι δεν κάνω σύγκριση με κάποιο ‘’μαύρο’’ για L-C είναι γιατί οι κατασκευαστές δεν θεωρούν σημαντικό να αναγράψουν στα specs αυτά τα χαρακτηριστικά αφού είναι αμελητέα. Ενώ την αντίσταση ή αντ’ αυτής τη διατομή και το υλικό κατασκευής (το ‘’ρ’’ δηλαδή) το αναφέρουν.
Υπάρχει κάτι που να διορθώνει το καλώδιο τροφοδοσίας;
Η απάντηση , είναι απλά ότι ένα καλώδιο ρεύματος με μικρότερη απ’ την απαιτούμενη διατομή θα έχει σίγουρα πρόβλημα.
Όμως επαρκώς μεγάλη διατομή θα κάνει άμεσα την όποια διόρθωση. Αν η μεγαλύτερης διατομής δεν διορθώσει το πρόβλημα ,τότε το πρόβλημα θα πρέπει να αναζητηθεί στο σχεδιασμό του τροφοδοτικού (θα αφιερώσω αναλυτικό άρθρο στο προσεχές μέλλον) και κανένα καλώδιο τροφοδοσίας , ‘’μαύρο’’ ή ‘’μαγικό’’ , δεν πρόκειται να βοηθήσει .
Καμιά εξωτική σχεδίαση καλωδίου, είτε με ασημένιους αγωγούς και φις ,με καλώδια πλεγμένα ή όχι , με θωράκιση ή όχι, με γείωση της θωράκισης σ’ ένα ή σε δύο σημεία, μόνωση από τεφλόν ή άλλο εξωτικό υλικό , ή οτιδήποτε άλλο (πχ ασημένια φις και ειδικές επίχρυσες ασφάλειες στον πίνακα ή στο τροφοδοτικό του high end που αντί πχ 30 λεπτά κοστίζουν δεκάδες ευρώ!!!) δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ‘’μαύρο’’ καλώδιο παρόμοιας διατομής επειδή τάχα το ένα και μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η αντίσταση του κοινού καλωδίου σε σχέση με το ‘’μαγικό’’ είναι ‘’πολύ υψηλή’’. 
Ο κατασκευαστής της της συσκευής σας, που συνοδεύεται με ‘’μαύρο’’ καλώδιο σίγουρα δίνει διατομή και λίγο μεγαλύτερη απ’ την απαιτούμενη.
Η προσγειωμένη λοιπόν τεχνική απάντηση είναι: Καλώδιο Τροφοδοσίας σωστής διατομής , χωρίς μπλεντάζ, των 4 € αρκεί και δεν χρειάζεται τόσο ψείρισμα και το βάρος να δοθεί στο Room Treatment και στην σωστή τοποθέτηση των ηχείων.

Θωράκιση Καλωδίων διασυνδέσεως και ρεύματος
Μύθος και η θωράκιση του καλωδίου τροφοδοσίας για εξάλειψη της ΕΜΙ. Θα μου πείτε βλάπτει; Συνήθως όχι , πιθανόν κάποτε ναι γι’ αυτό και το σύνολο των καλωδίων τροφοδοσίας ηλεκτρονικών συσκευών διατίθεται χωρίς θωράκιση.
Αν το καλώδιο τροφοδοσίας έχει και θωράκιση (είτε magnetic είτε non magnetic αυτή είναι αγώγιμη) ,είτε η θωράκιση συνδέεται στα 2 άκρα είτε στην πλευρά της πρίζας (της διατείνονται οι χαϊεντάδες – επειδή τάχα εξαλείφει την ΕΜΙ – που της αυτή αυτοεξαλείφεται και χωρίς θωράκιση λόγω του πρ =ωτεύοντος του μετασχηματιστή που παίζει το ρόλο και πηνίου choke) , ανάλογα της σχολής και ανάλογα της ηλεκτρομαγνητικής σύζευξης και κυρίως ανάλογα της εφαρμογής) , το αποτέλεσμα θα είναι πάλι αμελητέο (δεν είναι αμελητέο στα καλώδια διασύνδεσης , της διαφαίνεται στα ανωτέρω 2 links)).
Δείτε της για λεπτομέρειες το άρθρο: Θωράκιση καλωδίων ρεύματος και διασυνδέσεων

Electro-Magnetic Interference & Φερρίτες για μπλοκαρισμα της RF

Αναφέρομαι διεξοδικά και αναλυτικά στο άρθρο: Ηλεκτρομαγνητική Παρεμβολή (ΕΜΙ)


Επίλογος:
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ‘’Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ’’ συνεχίζω να τηρώ μια στάση σύγκρουσης.
Αν και ατελέσφορο – συνεχίζω απλά και μόνο πιστεύοντας ακράδαντα, με απλοϊκή αλλά και μαθηματική ανάλυση, ότι ίσως ,στο μέλλον, αποτρέψει τον κάποιο ‘’γκουρού’’ να μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτήν την ‘’αμάθεια’’ (δεν είναι κακό ο κάθε μουσικόφιλος να μη γνωρίζει τεχνικά θέματα – ειλικρινά το λέω με κάθε σεβασμό) και την όποια ανασφάλεια του για το σύστημα του και να τους αρμέγει ανελέητα το πορτοφόλι (αν πρόκειται για άτομα με πορτοφόλι κανένα πρόβλημα και καλά τους κάνει, για τους φτωχούς όμως μουσικόφιλους, υπάρχουν και πολλοί άλλοι και στο avsite που όπως διαπίστωσα έχουν κάνει παρόμοια ενημέρωση με σχετικά άρθρα.
Η επανάληψη τέτοιων άρθρων πάντα είναι εις όφελος του ανημέρωτου καταναλωτή.
Με τα σχετικά αυτά άρθρα δεν κάνω τον ‘’γκουρού’’ της ηλεκτρονικής απλά ερμηνεύω τα των σχετικών εταιρειών λεγόμενα σύμφωνα με τους απλούς νόμους της φυσικής και όχι της μεταφυσικής. Επαναλαμβάνω όμως ότι ό σκοπός αυτών και των παρατιθεμένων links είναι η ενημέρωση και σέβομαι την οποιαδήποτε επιλογή θα κάνει το κάθε μέλος μετά την ενημέρωση.

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα: Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος

Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου