Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Dynamic power


Dynamic power (μπορεί ανάλογα με την εταιρεία να είναι ή μεγαλύτερη ή μικρότερη από την peak. Συνήθως έχει 2πλάσια τιμή. Πχ 130 wpc dynamic, 80 wpc RMS) και peak power χρησιμοποιούνται από διάφορες εταιρείες αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι όροι συνώνυμοι .
Η Dynamic power είναι ένα test ικανότητας του ενισχυτή να πάει πιο πέρα ​​απ’ τη συνεχή ισχύ RMS για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν μιλάμε για λεπτά ή ακόμα και δευτερόλεπτα αλλά για msecs. Πχ όταν ένα μουσικό peak, όπως πχ το χτύπημα κύμβαλου διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η Δυναμική ισχύς συνήθως μετριέται σε φορτίο των 2, 4, 6,8 ohm. Για τη μέτρηση της Dynamic power, ο ενισχυτής τροφοδοτείται με ένα σήμα 1000 Hz για 20 msecs  και στη συνέχεια αφήνεται  να ηρεμήσει για 480 msecs. Εν συνεχεία ανεβάζουμε το volume του ενισχυτή μέχρις να φτάσει στο σημείο clipping. Σ’ αυτό το σημείο, ο ενισχυτής έχει φτάσει στιγμιαία στο peak  του.
Όπως και η συνεχής ισχύς (rms), η δυναμική ισχύς εκφράζεται σε watts. Αν επιχειρήσετε συνεχόμενα τέτοια peaks (ειδικά αν δεν αντέχει το τροφοδοτικό του) ο ενισχυτής είτε θα μεταβεί, αν έχει τέτοιο κύκλωμα,  σε κατάσταση προστασίας ή αλλιώς θα προκληθεί βλάβη.

Άρα η Dynamic Power είναι ένα μέτρο για το τι μπορεί να κάνει ο ενισχυτής όταν βρίσκεται σε κατάσταση όπου παράγει πραγματική μουσική (σε ένα δυναμικό φορτίο - μεγάφωνο) και όχι σταθερό τόνο των 1000 Hz.

Η Dynamic Power επομένως εκφράζει μια εκτίμηση για το πως ένας ενισχυτής μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε αριθμό ακουστικών συχνοτήτων ταυτόχρονα σε μια μεταβαλλόμενη σύνθετη αντίσταση (καθώς το κάθε μεγάφωνο – επαγωγικό φορτίο-  έχει, κάθε φορά, διαφορετική σύνθετη αντίσταση, ανάλογα με τη συχνότητα που εφαρμόζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου