Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Καλώδια Τροφοδοσίας και Ποιότητα Ήχου


Όταν κάποιος καλοπροαίρετα ρωτάει αν τα καλώδια τροφοδοσίας επηρεάζουν την ποιότητα του ήχου  μετά ακολουθούν Ομηρικοί ‘’καυγάδες’’ και πάντα υπάρχουν δύο απόψεις.
Αυτή η δυσπιστία στην ποιότητα καλωδίων ρεύματος, πολύμπριζων, πριζών,φις... καλλιεργείται εντέχνως και πρωτίστως από τους κατασκευαστές ,τους αντιπροσώπους και πωλητές τους.
Έτσι υποστηρίζεται ότι τα 1-2 μέτρα καλωδίου, που μεταφέρουν την τάση των 220V, η οποία σ’ όλες τις σημερινές συσκευές μετασχηματίζεται σε πολύ χαμηλή και ανορθώνεται είτε εντός είτε εκτός της συσκευής, θα επιφέρει βελτίωση στις επιδόσεις της συσκευής!!!!! Ομοίως και για τα πολύμπριζα , πρίζες , φις…ότι θα δώσουν τον τέλειο ήχο!!!
Σαν ηλεκτρονικός με 45 έτη εμπειρία και ερασιτέχνης μουσικός εκφράζω  τη δική μου άποψη που είναι: Δεν θα υπάρχει πρόβλημα αρκεί :
  • Το καλώδιο τροφοδοσίας του πολύμπριζου να είναι σωστής διατομής και πολύκλωνο, για να είναι εύκαμπτο και με μεγαλύτερη αντοχή σε μηχανική καταπόνηση άρα ευκολοχρησιμοποιήσιμο. Φυσικά αν θέλετε χρησιμοποιήστε μονόκλωνο αν η εγκατάσταση της συσκευής είναι σταθερή (εξ’ άλλου η όλη εντοιχισμένη εγκατάσταση στο σπίτι σου είναι με μονόκλωνο)
  • Το φις να είναι καθαρό , αν όχι το καθαρίζουμε με λεπτό σύρμα κατσαρόλας
  • Το καλώδιο τροφοδοσίας να είναι σφιχτά βιδωμένο στις λάμες του πολύμπριζου(Θα σύστηνα κάποιο πολύμπριζο χωρίς διακόπτη )
  •  Αν στο καλώδιο αναγράφεται το AWG διατομής (σημαίνει ότι είναι σίγουρα πιστοποιημένο)
  •  Αν διαθέτει φίλτρο θα δείτε διαφορά στον ήχο αν έχετε παρεμβολές (πχ αν κοντά στην οικία σου εκπέμπει σταθμός Radio , TV…). Κυρίως όμως θα επηρεάζονται τα άλλα καλώδια (εισόδου/εξόδου)
  •  Οι διάφορες συσκευές που συλλειτουργούν να τροφοδοτούνται από την ίδια παροχή (την ίδια πρίζα με ένα μόνο πολύμπριζο πολλών πριζών αντί 2 ή 3 πολύμπριζων λίγων πριζών)
  • ΕΙΔΗ ΦΙΣ ΚΑΙ ΠΡΙΖΩΝ σ’ όλο τον κόσμο . Πολύ χρήσιμες πληροφορίες αν πρόκειται να ταξιδέψετε . Οι αντάπτορες πολλές φορές (κινέζικοι) αν είναι χαλαροί εγκυμονούν και κίνδυνο.

Ο βόμβος από τέτοιες κακές γειώσεις μοιάζει μ’ αυτόν που ακούγεται στο video μου και απλά πρέπει να διαχωρίσετε αν οφείλεται σε κακές επαφές γειώσεων στην πρίζα , πολύμπριζο (εύκολο αφού τροφοδοτήσουμε από άλλη πρίζα ή πολύμπριζο) ή σε κακές επαφές σε καλώδια της συσκευής ή του μουσικού οργάνου ή σε κύκλωμα στην ίδια τη συσκευή.
Με τα ανωτέρω ξεκαθαρίζω  τη θέση μου σαν  ηλεκτρονικός ,χωρίς καμιά προσπάθεια να ισοπεδώσω αυτούς που επιδιώκουν  να πετύχουν κάτι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και να πείσω ότι και με κοινά φτηνά εξαρτήματα (ασφαλειοδιακόπτη πίνακος τροφοδοσίας,εντοιχισμένα καλώδια, καλώδιο συσκευής - μπρίζα τοίχου - πολυμπριζο, φις συσκευής ) πετυχαίνετε  κάτι εξ’ ίσου καλό ή και κακό αν δεν ισχύουν τα ανωτέρω αναφερόμενα .
Το θέμα της γείωσης της οικίας είναι σημαντικό. Ρίξτε μια ματιά και στις ενότητες 3 – 8 του άρθρου:’’ Γενικά για Γειώσεις & ειδικότερα για γειώσεις Audio’’.

Στην πράξη πιθανόν να υπάρχει και μεταξύ της γείωσης και του ουδετέρου κάποια μικρή τάση, ανάλογα με τις συσκευές του σπιτιού που βρίσκονται σε χρήση την συγκεκριμένη στιγμή (πχ 1volt διαφορά) στην περίπτωση που έχετε πολλά φορτία αναμμένα - ειδικά επαγωγικά (ψυγεία , μοτέρς..).
Η διαφορά αυτή θα είναι η πτώση τάσης στον ουδέτερο από τον πίνακα μέχρι το ρολόι. Οπότε εξαρτάται από το φορτίο, τη διατομή και το μήκος της γραμμής – κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει ούτε mV διαφορά τάσης μεταξύ ουδέτερου και γείωσης – δηλαδή να είναι ΠΑΝΤΑ 0Volts (αυτό όμως είναι θέμα για ειδικούς).

Όμως εμφανή διαφορά στον ποιοτικό ήχο θα την πετύχετε με:

  •  σωστή γείωση
  • το σωστό ταίριασμα impedance & Power Rating (Πχ σ' έναν ενισχυτή των 20W/channel /4 Ohm, αν συνδέσουμε ηχεία πχ των 60W /channel /4 Ohm τότε θα αναγκαστικά θα τον υπεροδηγήσουμε  αφού δεν θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη από τα ηχεία ισχύ και αν ο ενισχυτής δεν διαθέτει θερμική προστασία  θα προξενήσει ζημιά στα κυκλώματα της βαθμίδας ενίσχυσης) , 
  • τη σωστή THD του ενισχυτή , 
  • τη σωστή εγκατάσταση των ηχείων,
  •   τα cabinets των ηχείων, το είδος των ηχείων (κοινά, ηλεκτροστατικά… ) ,
  •  το SPL του ηχείου, 
  • το πόσα χρόνια έχετε τα ηχεία σας (με την πάροδο του χρόνου κάποια χαρακτηριστικά – κώνος..-αλλοιώνονται) ,
  •  το crossover  (παθητικό , ενεργητικό,  και παραμετροποιημένο) 
  • ακόμα και πως έγινε το mastering του CD από τον ειδικό ηχολήπτη ή αν είναι wav , mp3 κατεβασμένο από το Youtube (άρα ερασιτεχνική ηχοληψία) από FM ραδιοσταθμούς με εύρος το πολύ μέχρι 15KHz….

Για τα ανωτέρω λοιπόν ναι να πληρώσετε για το καλύτερο .
Απαιτείται λοιπόν ψάξιμο, μεράκι, βασικές γνώσεις ηλεκτροτεχνίας αλλά και πάλι ότι και να πάρεις πάλι θα αναζητάς κάτι καλύτερο. Είναι στη φύση του ανθρώπου να κυνηγά το τέλειο. (Κι επειδή τα αυτιά μας έχουν λογαριθμική απόκριση και επειδή υπάρχουν ‘’αυτιά εκπαιδευμένα και μη) με blind test πάλι θα υπάρχουν διαφορές.   
Η πεποίθηση μου λοιπόν είναι ότι δεν χρειάζεται τόσο ψίρισμα σε θέματα καλωδίων τροφοδοσίας.
Αναρωτηθείτε αν στις εκθέσεις επαγγελματικών ηχοσυστημάτων, που κατ’ έτος πραγματοποιούνται, αν κάποια επώνυμη εταιρεία θα τολμούσε να αναφέρει ή να διαφημίσει ότι το Hi Fi της αναβαθμίζεται ποιοτικά απλά αγοράζοντας τέτοια προϊόντα.

Πως είναι δυνατόν ένα πανάκριβο καλώδιο τροφοδοσίας του 1 μέτρου με το ακριβότερο φις και την ακριβότερη πρίζα να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ήχου όταν από την πρίζα μέχρι τον πίνακα σας το καλώδιο πχ των 10 μέτρων είναι ένα κοινό φθηνό (σύμφωνα βέβαια με τον κανονισμό εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων), από τον πίνακα μας μέχρι την κολώνα της ΔΕΗ ομοίως και από τις κολώνες μέχρι το εργοστάσιο ΔΕΗ ή Υποσταθμό ομοίως;
Θα πληρώνατε παραπάνω να αλλάξετε έστω  αυτό το 10 μέτρων κοινό καλώδιο από την συγκεκριμένη πρίζα μέχρι τον πίνακα σας με ένα διαφημιζόμενο πανάκριβο;
Το ‘’σύστημα’’ (Ασφαλειοδιακόπτης πίνακος , καλώδιο- -μπρίζα- πολυμπριζο) δεν μεταφέρει κάποιο ηχητικό σήμα και αν τηρούνται τα ανωτέρω περιγραφέντα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ποιότητας στον ήχο απ’ αυτά.
Υπάρχει κάποια έστω και μη γνωστή εταιρεία κατασκευής Hi-Fi που να ισχυρίζεται ότι κάτι από το αναφερόμενο ‘’σύστημα’’ μπορεί να βελτιστοποιήσει την ποιότητα ήχου της συσκευής της;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου