Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Διακόπτης Επιλογής Ηχείων: (Α ή Β ή Α+Β)


Ο σκοπός των ακροδεκτών ‘’ Α’’ και ‘’Β ‘’ που συνήθως βρίσκονται σε ραδιοενισχυτές Hi-Fi (που ελέγχονται από διακόπτη Α , Β , Α+ Β ) είναι να επιτρέψουν τη σύνδεση δύο ζευγών ηχείων σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες ... π.χ. το ένα ζεύγος στο δωμάτιο σας και το άλλο στο σαλόνι  ή στην αυλή…..
Κατά τη συνδεσμολογία, εκτός από την προσοχή σας στην αποφυγή βραχυκυκλώματος στα καλώδια, να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σύνθετη αντίσταση , το power rating των ηχείων και τη διατομή των καλωδίων.
Μπορείτε να συνδέσετε στον ενισχυτή όσα μεγάφωνα θέλετε αρκεί η ΟΛΙΚΗ τους σύνθετη αντίσταση να είναι αυτή που αναγράφει στο πίσω μέρος ο ενισχυτής (τα Ohm –συνήθως 4 , 8 , 16) λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ,τα watts (το Power Rating) όλων των μεγαφώνων είτε σε σειρά είτε παράλληλα προστίθενται .
Έστω ότι στα specs αναγράφει:
Power output: 70 watts per channel into 8Ω (stereo) ή 100watts per channel into 4Ω
Αυτή την τιμή έστω (πχ των 70 watts) σημαίνει ότι το ηχείο μπορεί να την χειριστεί υπό την προυπόθεση ότι ο ενισχυτής έχει την δυνατότητα να δώσει το απαιτούμενο ρεύμα γι αυτή την ισχύ.
Περισσότερα στο άρθρο: ‘’Οδηγός για Μεγάφωνα ‘’
Θα είστε ασφαλείς , αν και τα 2 ζευγάρια (στο Σύστημα ‘’Α’’ και ‘’Β’’) είναι 8 Ω ή 16Ω όπως αναλύεται και δείχνεται στη φωτογραφία.

Μαθηματικά  η ισχύς που απορροφάται από το ηχείο είναι  (W = V ** 2 / Ζ) έως ότου ο ενισχυτής να μη μπορεί πλέον να τη παραδώσει οπότε οδηγείται σε clipping .
Ο ενισχυτής απλώς παραδίνει ρεύμα ( Ι = V / Z ) ανάλογα με το Volume Control , και το αποτέλεσμα είναι ισχύς ( W = VΙ) . (Το επαναλαμβάνω, ότι οι ενισχυτές δεν ελέγχουν ισχύ αλλά τάση (το rms watts είναι λανθασμένος όρος. Ο σωστός όρος είναι rms Volts)
Μπορείτε λοιπόν να ακούτε τραγούδια σε δύο μέρη του σπιτιού , που σημαίνει ότι όταν επιλέγω Α + Β , θα είναι σε χαμηλότερη φουλ ένταση .
Με αλλαγή  από "Α ‘’ σε  ‘’Β’’ , τα ηχεία " Β " απλά είναι μια κατοπτρική εικόνα του σήματος πηγαίνει στα ηχεία "Α" . Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το Volume ανεξάρτητα.
  • Εάν το speaker selector των ηχείων σας στερείται volume control, τότε σε όλα τα ζεύγη ηχείων θα ανεβαίνει ή θα κατεβαίνει ό ήχος κάθε φορά που η ένταση εξόδου του ενισχυτή ή δέκτη AV αλλάζει . 
  • Δηλαδή δεν μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ένταση του ήχου για ένα ζευγάρι χωρίς να επηρεάζεται η ένταση του άλλου ζευγαριού .Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για την περίπτωση που τα ηχεία σας έχουν διαφορετικά  db SPL .

                                     
Αν τελικά διαθέτετε 2 ζεύγη ΟΜΟΙΩΝ ηχείων τότε μπορείτε να ελέγξετε και την ποιότητα του ήχου χρησιμοποιώντας  διαφορετικής  διατομής καλώδια  σε κάθε σύστημα και επιλέγοντας τη διατομή που πιστεύετε ότι αποδίδει καλύτερο ήχο!!  Συνήθως 14 – 16 gauge (όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη η διατομή)

Περισσότερες πληροφορίες για τα audio καλώδια δείτε στο άρθρο:
Έχουν γραφτεί 100άδες άρθρα για τα καλώδια ηχείων στα Hi-Fi (και μάλιστα με αρνητικούς & προσβλητικούς τίτλους  όπως: ‘’ Fools bi -amping ‘’, ‘’φύκια για μεταξωτές κορδέλες’’….) κι ο καθένας έχει την άποψη του…..
Με τον ανωτέρω τρόπο μπορείτε υποκειμενικά να ‘’μετρήσετε’’ όλα τα καλώδια που διαθέτετε . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου